Smootchen or short coated Lowchen

Kortharig Leeuwhondje

Het kortharig Leeuwhondje, ook wel Smooth of Smootchen genoemd, is een onverwachts opduikende vacht variant binnen de Leeuwhondjes. Vroeger, toen het ras net in opbouw was, is er ook met deze varianten gefokt. Nu is dat niet meer nodig en onwenselijk.

Het Leeuwhondje heeft zijn naam aan zijn vacht en de manier waarop deze in model wordt geschoren te danken. Een kortharig Leeuwhondje ziet er qua vacht heel anders uit, maar is verder gelijk aan zijn langharige ouders. Bouw, karakter, temperament en gezondheid laten geen verschil zien. Alhoewel er wel wordt gezegd dat een kortharig Leeuwhondje sneller is in het nest qua ontwikkeling. De vacht doet denken aan een spaniel-achtige hond met bevedering op oren, staart en poten.

Korthaar is een recessief gen dat onverwachts opduikt uit twee langharige ouderdieren. Zoals al eerder gezegd is het onwenselijk met deze vachtvariant te fokken. Er is tegenwoordig een DNA test mogelijk om het gen voor kortharen op te sporen in ouderdieren. Aangezien dit gen niets te maken heeft met gezondheid is het geen noodzakelijk onderzoek en wordt dan ook zelden gedaan. Ook moet men uitkijken geen dragers te gaan uitsluiten van fokkerij aangezien de, toch al niet zo grote genenpoel, daarmee verder verkleind gaat worden en dit is niet de bedoeling.

Kortom, een kortharig of smooth Leeuwhondje is net zo’n leuke gezelschapshond als de langharige Leeuw. De enige verschillen zijn in dit geval het uiterlijk en de minder intensieve vachtverzorging.
Hieronder enkele foto’s van een kortharig Leeuwhondje, Honey-Lucy von May Mor. Met dank aan Magdalena Tröstl, kennel May Mor, voor de foto’s.

Smootch

Smootchen

where passion meets intuition