Grooming

Verzorging

(sorry, only in Dutch for now)

De verzorging van een Leeuwhondje vraagt, net als bij elke andere langharige hond, enige aandacht.
Eigenaren kunnen ervoor kiezen om het unieke Leeuwhondjestoilet te (laten) scheren, de hond helemaal lang te laten, of de hele hond kort te laten knippen of scheren.

Welk uiterlijk u ook kiest voor uw hond, er moet geborsteld worden, en van tijd tot tijd ook gewassen. Borstelen mag elke dag, maar met de juiste vacht structuur is dit ook te beperken tot 1-2 keer per week. Kijk dan ook meteen de oren, gebit, nagels en voetzolen na. Voor het borstelen zijn een pennenborstel en een metalen kam voldoende. Er wordt in lagen geborsteld, te beginnen bij de buik. Eerst een laag borstelen, dan met de kam er doorheen ter controle op klitten. Zorg dat er goed tot op de huid wordt geborsteld. De plekken waar makkelijk klitten ontstaan zijn de oksels, achter de oren en op de rand van de oren. Deze plekken verdienen extra aandacht.

Vachtwissel: elke Leeuwhond gaat door één of meerdere vachtwissels heen. Bij een pup zal dit tussen 6-12 maanden zijn. Dan zullen er beduidend meer klitten te vinden zijn en kan het zijn dat de vacht na een borstelbeurt dezelfde dag alweer in de klit zit. Dit duurt een week of 2-3 en vergt geduld en volharding. Elke dag borstelen is dan noodzaak. Geef niet op, het gaat over. Als de hond wat ouder is, 15-17 maanden, kan dit nogmaals gebeuren. Ook de wisseling van seizoenen kan ervoor zorgen dat uw hond meer gaat klitten. Gelukkig zijn dit korte periodes die weinig voorkomen.

 

 

 

 

Wassen: een schone vacht zorgt ervoor dat het borstelen makkelijker gaat. Een regel voor hoe vaak een Leeuwhondje gewassen moet worden is er niet. Honden die shows lopen worden eens per week, of eens per twee weken gewassen. Een huishondje gaat in bad wanneer het nodig is, dat is aan de eigenaar om te bepalen. Het belangrijkste om te onthouden is dat er geborsteld wordt vóór de hond in bad gaat, omdat eventuele klitten tijdens het wassen erger worden. En dat er hondenshampoo én conditioner gebruikt wordt. Daarna föhnen en borstelen tegelijk, of natuurlijk laten drogen waarna de vacht wordt geborsteld.

Oren: sommige fokkers raden aan de haren uit de gehoorgang te plukken, anderen zeggen het tegenovergestelde. Mijn ervaring is dat plukken alleen nodig is als er erg veel haar groeit, of als het gaat klitten. Zo niet, laten zitten. Plukken veroorzaakt irritatie en is niet pijnloos.

Ogen: kijk de ogen en ooghoeken elke dag na en verwijder eventueel vuil en traansteentjes met een droge tissue of wattenschijfje.

Gebit: de mate van aanslag (tandsteen) op het gebit is afhankelijk van de zuurgraad van het speeksel. Sommige honden hebben veel last, anderen helemaal niet. Remedie: poetsen! Er zijn speciale tandpasta’s te koop voor honden met een lekkere smaak. Fokkers en ervaren eigenaren kunnen het tandsteen weghalen met hun duimnagel, of zelfs met een speciale krabber. Kijk hier mee uit, het kan meer schade opleveren dan profijt. Tandsteen is beter te voorkomen dan te genezen. Regelmatig een kluif geven helpt ook heel goed, maar zal bij honden met aanleg voor tandsteen niet alles schoonhouden.
Voorkom dat uw hond onder narcose het gebit moet laten reinigen, vraag uw fokker om advies.

Voeten/nagels: Omdat het Leeuwhondje een langharige vacht heeft, groeit er ook haar tussen de kussens van de voeten. Het is belangrijk deze haren kort te knippen. Knip nooit tussen de kussens omdat daar dunne huidvliezen zitten. Een schaar platleggen op de voet en zo de uitstekende haren knippen is het makkelijkst. Voel wel tussen de kussens of er geen klitten zitten. Dit kan vuil vasthouden en het lopen wordt zo pijnlijk voor de hond.
Ook de nagels moeten gecontroleerd worden en soms geknipt. Het ligt eraan hoeveel en waar uw hond loopt. Soms slijten de nagels vanzelf genoeg af. Zo niet, let dan op het ‘leven’ in de nagel voordat u knipt. Bij witte nagels is dit makkelijk te zien als een roze streep. Bij zwarte nagels is dit lastig. Dan komt het aan op kleine beetjes knippen, of vijlen. Er zijn niet al te dure elektrische vijlen te koop. Ze werken snel en doeltreffend.
Denk ook aan de duimpjes. Deze zitten hoger op de voorpoten en raken de grond niet. Deze moeten dus altijd geknipt worden.

where passion meets intuition